Deze ‘terrorrups’ kan je in verschillende boomsoorten tegenkomen. In Nederland kennen we vooral de eikenprocessierups. Ook zijn er processierupsen die vooral voorkomen in dennen: De dennenprocessierups.. Je krijgt van beide rupsen jeuk als je in contact komt met hun haartjes en ze verpoppen zich allebei tot vlinder.

Eikenprocessierups
In Nederland heeft de eikenprocessierups een  voorkeur voor de zomereik. Maar ze kunnen ook voorkomen op de Hongaarse eik en moseik. Bij meer plaagdruk zullen ook moeraseik, Amerikaanse eik en zelfs steeneik worden aangetast. Ook in zuileiken komt de eikenprocessierups voor.

Dennenprocessierups:
Dennenprocessierupsen hebben de voorkeur voor den, ceder, lariks en douglas. Ze kunnen ook voorkomen op de volgende boomsoorten: Libanese ceder, Europese lork, Canarische den , draaiden, Aleppo den, bergden, zwarte den, zeeden, parasolden, ponderosaden, montereyden, grove den, douglasspar en ook tweestijlige meidoorn.

Klachten voorkomen
Voorkomen is beter dan genezen. Om jezelf goed te beschermen tegen de brandharen van de eikenprocessierups, is het belangrijk dat je goede kleding draagt als je naar buiten gaat. Zorg ervoor dat je hals, armen en benen bedekt zijn. Ga niet zomaar op de grond zitten en zet voor de zekerheid een (zonne)bril op.

Toch klachten?
Heb je ergens jeuk of rode plekjes? Plak plakband op de huid en trek het er voorzichtig weer af. De brandhaartjes blijven aan het plakband kleven.

Spoel je huid en ogen overvloedig met lauw water. Bij voorkeur onder de douche. De brandharen van de processierups krijg je uit je kleding door deze te wassen. Dit doe je het beste op 60ºC. Ook is het verstandig om de volgende dag je beddengoed te wassen zodat ook daar eventuele brandharen uit worden verwijderd. Raadpleeg de huisarts bij ernstige klachten, zoals zwelling en benauwdheid. 

Ga bij jeuk en huiduitslag niet krabben of wrijven. Daarmee vererger je de klachten. Gebruik bij veel overlast onze processierupsgel. Deze gel is speciaal ontwikkeld voor klachten door de processierups. De speciale samenstelling verzacht de huid en verminderd de jeuk. 

Smeer de gel tweemaal per dag op de geïrriteerde plekken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *