Grote overlast Bastaardsatijnrups verwacht

De warme zomermaanden zijn weer in aantocht. Dat betekent dit jaar ook dat de overlast door de bastaardsatijnrups gaat beginnen. Eind deze maand krijgen ze namelijk hun hatelijke brandhaartjes. Blootstelling van deze haartjes kan zorgen voor klachten als jeuk en huiduitslag maar ook hoesten en duizeligheid kunnen tot de symptomen behoren. De rups is al inmiddels al gespot in Noordwijk en de Westlandse kust

Wat kan je zelf doen ter preventie?
De jonge rupsen nesten zich in bomen en heesters. Je herkent de nesten aan een webachtig spinsel. In het voorjaar verlaten de rupsen hun nest en verspreiden zich dan over allerlei anderen planten, bomen en het strand. Eind mei, begin juni tijdens het verpoppen worden de haren van de laatste ruiperiode in de cocon verzameld. Dan heb je de meeste kans om last van de brandharen te hebben. Later in de zomer kun je ook nog last hebben, doordat de haren in het nest of cocon zijn achtergebleven. Deze haren worden door de wind verspreid. Kijk dus uit waar je gaat zitten in het strand en probeer bedekte kleding te dragen in gebieden met veel rupsen.

Gezondheidsklachten door de bastaardsatijnrups?
Ga niet krabben of wrijven. Dit maakt de uitslag en jeuk alleen maar erger. Probeer de brandharen van de huid te verwijderen met plakband of kledingroller anders blijven de haren irriteren. Spoel daarna je huid met lauw water. Was kleding waar de brandharen in kunnen zitten op 60 graden. Verzorg eventueel de huid met een speciale processierupsgel zoals die van Velvet Pharma. De gel helpt de jeuk en huiduitslag te stoppen in plaats van alleen tijdelijk te verkoelen zoals veel andere huidcrèmes doen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *