‘Dit jaar weer flinke overlast verwacht door de eikenprocessierups’

Heb je al jeuk na het lezen van bovenstaande titel? De warme zomermaanden zijn weer in aantocht. Dit betekent helaas ook dat de enorme overlast door de eikenprocessierups weer gaat beginnen. Eind deze maand krijgen ze namelijk hun hatelijke brandhaartjes. Blootstelling van deze haartjes kan zorgen voor klachten als jeuk en huiduitslag maar ook hoesten en duizeligheid kunnen tot de symptomen behoren. 

Rond de laatste week van mei zullen de eerste nesten zichtbaar zijn in vooral eikenbomen. De grootste overlast wordt  in juni verwacht. Het is bij de Nederlandse gemeenten nog niet duidelijk hoe groot het aantal terrorrupsen is.

De processierups veroorzaakte vorige zomer veel overlast. Om die reden heeft een groep vrijwilligers de website waarisdeprocessierups.nl gelanceerd. Hier kunnen mensen de nesten melden en elkaar waarschuwen. Ook is een kennisplatform opgericht, waarin allerlei deskundigen op tal van gebieden informatie verzamelen en weer delen. 

Wat kan je zelf doen ter preventie?
Probeer zoveel mogelijk uit de buurt te blijven van nesten in bomen. In openbare gebieden zijn er vaak waarschuwingslinten aangebracht. Bedek je huid zoveel mogelijk als je naar buiten gaat. Ook is het verstandig ramen en deuren niet te lang open te laten als je de rups in de buurt van je huis hebt. De brandharen kunnen namelijk naar binnen waaien. Zelf een nest ontdekt? Doe eenvoudig een melding op Waarisdeprocessierups.nl. 

Natuurlijke vijand 
Vogels als de spreeuw en de koolmees lusten wel pap van de processierups. Hebben ze dan geen last van de brandhaartjes? Nee, daar hebben ze wat op gevonden. Een koolmees schudt de rupsen heen totdat alle brandharen weg zijn. Je kan de vogels een handje helpen door bijvoorbeeld nestkastjes in je tuin aan te brengen. 

Gezondheidsklachten door de processierups?
Ga niet krabben of wrijven dit maakt de uitslag en jeuk alleen maar erger. Probeer de brandharen van de huid te verwijderen met plakband of kledingroller anders blijven de haren irriteren. Spoel daarna je huid met lauw water. Was kleding waar de brandharen in kunnen zitten op 60 graden. Verzorg eventueel de huid met een speciale processierupsgel zoals die van Velvet Pharma. De gel helpt de jeuk en huiduitslag te stoppen in plaats van alleen tijdelijk te verkoelen zoals veel andere huidcrèmes. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *