9 tips tegen de processierups

Er zijn meerdere soorten processierupsen in Nederland. De bekendste is de eikenprocessierups. Wanneer je in aanraking komt met de brandhaartjes kan dit resulteren in jeuk, huiduitslag en/of een allergische reactie. In dit artikel krijg je tips wat je kan doen om de overlast te verkleinen of tegen te gaan.  

De processierups in het kort
Ze leggen hun  eitjes vooral in de toppen van eik of den, die vanaf april uitkomen. De rupsen krijgen na wat vervellingen brandharen en vormen dan samen grote nesten op de stam. Elke rups heeft ongeveer 7.00.000 brandhaartjes op zijn lichaam. Ze zijn niet zichtbaar en bij contact dringen ze gemakkelijk in de huid, ogen en luchtwegen. Je hebt het niet meteen door als je ermee in contact bent geweest. Binnen een paar uur krijg je er last van, met jeuk, bultjes of blaasjes op je huid en/of keelklachten. 

Tips om overlast van de processierups te voorkomen:

Let op waar je wandelt 
Blijf uit de buurt van besmette bomen. Vaak zijn die door de gemeente met lint herkenbaar gemaakt. Brandharen kunnen 50 tot 100 meter van bomen wegwaaien.

Beschermende kleding
Bedek je huid zoveel mogelijk in de natuur zo krijg je geen overlast van de processierups. 

Meldingssite
Kijk op een van de meldingssites voor nesten van de rups voordat u de natuur ingaat. Meldingen bekijken of toevoegen kan vaak bij de gemeente of op waarisdeprocessierups.nl

Help hun natuurlijke vijand een handje 
Nodig koolmezen en pimpelmezen uit in je tuin of buurt. Dit kan met vogelhuisjes en waterbakjes. De processierups is een delicatesse voor de koolmees en door ze slim te laten schrikken, schieten alle haartjes er eerst uit.  

Heb je toch kriebels, jeuk of rode plekjes door de rups? Volg dan het volgende stappenplan:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *